Recensie

Abendmusiken sluit af met een staande ovatie

De laatste Abendmusiken van dit jaar werden geopend met de Maria-antifoon nr2 van Zelenka en hoewel mooi gezongen en uitgevoerd, was de inzet iets aan de fragiele kant. Het kistorgel had iets meer volume aan het continuo mogen meegegeven

Barokwerkje

Sonate à 7 voor orkers van Förster was een aangenaam barokwerkje voor kamerorkest, eveneens goed gespeeld en uitgevoerd, maar het had samen met het openingskoorwerk de taak de snaren en de kelen op temperatuur te brengen voor cantate 30 'Freue Dich, erlöste Schar' van Johann Sebastian Bach. Een dubbelcantate ter gelegenheid van het feest voor Johannes de Doper, waarvan het openingskoor voor Bachs doen nogal uitgelaten, gelijk is aan het slotkoor, zij het met een andere tekst.

 

Meeslepend

Dirigent Toebes wiens uitvoeringen van Bachs cantates nog wel eens aan die van Helmut Riling uit de tachtiger jaren vorige eeuw doen denken, zette met het openingskoor eenzelfde toon: gedegen, meeslepend, rust en transparantie, maar ook tonend alle noten en tempi volledig in de hand te hebben. Vooruitlopend op de slot-             

conclusie: één van zijn mooiste uitvoeringen.

De bas Frank Hermans maakte grote indruk met de aria 'Gelobet sei Gott'. Ondanks de snelle passages met de vele mutaties bleef zijn vertolking goed volgbaar en doorzichtig, een compliment waard. In de aria 'Kommt, ihr angfochtnen Sünder' had de alt Maria den Hertog de dwarsfluit als tegenstem. Fraaie harmonie en ondanks de vrolijke inhoud en toonsoort getuigde hun uiitvoering van een ontroerende schoonheid.

Sopraan Marian Smit zette de aria 'Eilt, ihr Stunden, kommt herbei' sprankelend neer al kenmerkt deze aria zich door schier onmogelijke intervalsprongen.

Het slotkoor was een herhaling van dezelfde aangrijpende klanken die Bachs muziek tot de mooiste maakt die de mens bezit.

Samen met koor, orkest en solisten ontving Harry Toebes een langdurige en staande ovatie.

WIM MEILOF

Concert: 28-09-2013

Abendmusiken in de pers