Abendmusiken
Historie
Uitvoeringen
Grote Oost 58
Hoorn (NH)
Uitvoeringen juni
Grote Noord 15
Hoorn
Contactadres
Stijgbeugel 33
1689 VH Zwaag
Geheugensteun
Geen concert missen?
Hier kunt u zich aanmelden.
Historie
In de 17e eeuw was de Duitse stad Lübeck een niet onbelangrijke plaats. Als zgn. “Hanzestad”, behorende bij de bond van Duitse handelssteden (de “Hanze”), trok Lübeck veel kooplieden aan. Zij bezochten er o.a. de beurs.
Het was in die tijd gebruikelijk dat ook de kerk als locatie voor het maken van (zakelijke) afspraken werd gekozen. De “Marienkirche” in Lübeck stond ook daarvoor dagelijks open.
In de tijd dat Franz Tunder (1614-1667) organist van deze Mariakerk was, zo rond 1640, werd begonnen met het opluisteren van deze besprekingen in de kerk met aangenaam orgelspel.
Lübeck
Ook steden als Kopenhagen, Utrecht en Amsterdam (waar Jan-Pieterszoon Sweelinck organist was van de Oude Kerk) kenden dit verschijnsel.
In Lübeck waren het de leden van het kooplieden-gilde die “vaste klanten” werden van Tunders orgelconcerten en die er graag geldgiften voor over hadden. Tunder gebruikte deze inkomsten om instrumentale en vocale solisten aan te trekken. Zo ontstond een traditie van door-de-weekse orgelconcerten op enige dagen in het jaar.
Toen Dietrich Buxtehude (1637-1707) als opvolger van Tunder voortbouwde op de traditie kreeg hij daarvoor steun van de Lübeckse zakenlieden. Bekend is dat in 1673 de openluchtmarkt werd verplaatst naar een zaal in het raadhuis. Het was voor deze zakenlieden slechts een korte wandeling van dit gebouw naar de Mariakerk.
Buxtehude verplaatste de orgelconcerten van een weekdag naar de zondag en maakte ze bovendien muzikaal belangrijker door het universiteitskoor van Lübeck in te schakelen en een orkest.
De grote Johann Sebastian Bach (1685-1750) had er een voetreis van 300 km voor over om ze te beluisteren.
Buxtehude beperkte ze tot jaarlijks vijf zondagen in de Adventstijd en tot de duur van een uur, vlak na de middagdiensten, van 17.00u tot 18.00u.
Het is niet meer precies na te gaan wat er te beluisteren was in de Abendmusiken gedurende de meer dan 30 jaren in Buxtehudes tijd. Vast staat wel dat het voor een deel gemengde concerten waren, met verklanking van vrije teksten, kerkliederen of psalmen, afgewisseld door instrumentale stukken. Ook speciaal ervoor gecomponeerde cantates werden uitgevoerd, sommige in de vorm van cantate-cycli (vergl. Bachs “Weihnachtsoratorium”). Lübeck heeft tot 1810 de traditie van Abendmusiken gekend.
Uitvoeringen maart en september
Oosterkerk
Grote Oost 58
Hoorn (NH)
Uitvoeringen juni
Grote Noord 15
Hoorn
Contactadres
Abendmusiken Hoorn
Stijgbeugel 33
1689 VH Zwaag
Via het contactformulier kunt u eenvoudig contact met ons opnemen.
Geheugensteun
Geen concert missen?
Hier kunt u zich aanmelden.