Persbericht

Hoorn650 verjaardagsconcert Abendmusiken in Oosterkerk

HOORN - Op zaterdag 22 september a.s. vindt om 17.00u in Oosterkerk het slotconcert plaats in de serie Abendmusiken. Een bijzonder concert dat in het teken staat van de festiviteiten rond het 650-jarig bestaan van de stad Hoorn. Subsidie via de Stichting Hoorn650 heeft dit concert mede mogelijk gemaakt.

Hoorn is jarig en daarom is voor de keuze van de cantate, traditie in de serie Abendmusiken, gekozen voor een verjaardagscantate van de grote Johann Sebastian Bach.

Deze keer geen kerkelijke, maar een wereldlijke cantate van zijn hand, "Tönet ihr Pauken! Erschallet Trompeten", BWV 214, uitgevoerd door het Collegium Musicum Hornense en het barokorkest Cappella Horna, o.l.v. dirigent Harry Toebes.

Bach schreef deze cantate, waarin delen van het latere Weihnachtsoratorium herkenbaar zijn, voor de verjaardag van Maria Josepha, koningin van Polen en keurvorstin van Saksen in het jaar 1733.

Naast dit schitterende werk speelt orgelsolist Hein Hof uit Amersfoort, die de cantate begeleidt op het klavecimbel, op het schitterende Bätz/Witteorgel in het kader van het Buxtehudejaar 2007 diens opmerkelijke Preludium en fuga in fis-klein, BuxWV 146. Buxtehude (1637-1707) was organist van de Mariakerk te Lübeck en initiator van de Abendmusikenconcerten in die Hanzestad. Vanuit deze historische achtergrond zijn in 2002                

de Abendmusikenconcerten in onze handelsstad Hoorn gestart.

De concerten in de serie Abendmusiken danken hun succes aan de variatie in de programmering van orgelwerken en vocale werken met orkest. Een groot publiek heeft inmiddels de weg naar de Oosterkerk gevonden om muziek van grote kwaliteit te beluisteren. Met name de voortreffelijke organisten die hun medewerking aan de serie verlenen en de enorme inzet en professionaliteit van koor en orkest staan garant voor een prachtig concert op de late zaterdagmiddag.

De Abendmusikenconcerten zijn gratis toegankelijk. Bewust wil het bestuur van de Stichting Abendmusiken voor niemand een financiële drempel opwerpen deze concerten te bezoeken. Een en ander heeft wel tot gevolg dat fondsen om deze concerten te kunnen (blijven) geven elders moeten worden gezocht. Een bijdrage van het bezoekend publiek na afloop van het concert wordt dan ook bijzonder op prijs gesteld. Meer informatie over de concerten is te lezen op de website van de stichting, www.abendmusiken.nl.

Concert: 22-09-2007

Ook bij dit concert:

Fraai slotconcert in Oosterkerk (recensie)

Abendmusiken in de pers