Recensie

Collegium

Twaalfde concert in de serie 'Abendmusiken' door het 'Collegium Musicum Hornense' en 'Capella Horna' o.l.v. Harry Toebes. Solisten waren Marjan Smit sopraan, Bas Ramselaar bas en Dirk Out orgel. Gehoord zaterdag 27 mei in de Oosterkerk te HOORN. Er was zeer veel belangstelling.

De twaalfde editie van deze inloopconcerten ter inleiding op de zondag, was geweid aan het thema 'sterven van geliefden en Gods Verlossing over de dood heen'.

Het was Harry Toebes deze middag gelukt een daarbij behorende muziekkeuze, instrumentarium en solisten te vinden. Deze vertolkten tezamen in een ragfijne barokke klankleur verdriet en Verlossing muzikaa1. Hoezeer de luisteraars onder de indruk waren, mag worden afgeleid uit het feit dat pas lang na afloop er een langdurig applaus opklonk. Zo werd geen inbreuk gemaakt op de bijna plechtige opgeroepen evangelische sfeer.

De Haarlemse organist Dirk Out opende dit concert met 'Ciacona' in e-moll van Buxtehude op het Bätz-Witte orgel. Correct uitgevoerd en, binnen de dispositie van dit instrument. Een registratie kiezend die zelfs zonder mixturen een pleno opriep.

De cantate van Telemann, 'Daniel, gehe hin', zou bij Bach geen slecht figuur hebben geslagen.

Zelfs de tekst van het slotkoraal doet direct                 

denken aan die uit de 'Johannes Passion'. Een prachtige cantate. En zaterdag een dito uitvoering.

In ontroerend fraai spel en zang konden we genieten van de Cantate BWV 106, 'Actus Tragicus' van Bach. Alt- en basgamba, twee barok altblokfluiten, alle ondersteund door een continuo van holpijp, fagot en cello, een wonderschone instrumentale combinatie in een van Bachs meest aangrijpende cantates. De beide solisten sopraan en bas, pasten zich uitstekend aan in deze tere baroksfeer en samen met een goed zingend koor werden de woorden: 'Mensch, Du musst sterben'. Opnieuw verlicht door de evangelisch verlossende tekst: 'Die Göttliche Kraft macht uns sieghaft durch Jesum Christum'. De fuga 'Amen' besloot deze cantate en betekende het einde van een uitstekend gespeeld en gezongen concert, waar alle ingelopen aanwezigen op bijzondere wijze een voorbereiding op de zondag mochten beleven.

WIM MEILOF

Concert: 27-05-2006

Abendmusiken in de pers