Persbericht

Bach op de late zaterdagmiddag in Hoorn

HOORN - Liefhebbers van orgel- en koormuziek kunnen zaterdag 13 maart in Hoorn genieten van het openingsconcert van Stichting Abendmusiken in de Oosterkerk. Het Collegium Musicum Hornense en het barokorkest Capella Horna, onder leiding van Harry Toebes, verzorgen een breed programma.

De serie Abendmusiken in Hoorn is een concertserie waarbij drie keer per jaar een orgel- of cantateconcert wordt gegeven. De eerste van de drie concerten in het nieuwe seizoen is volgende week zaterdag. Het tweede concert volgt op 26 juni en de serie wordt besloten op 25 september. De voorstellingen zijn gratis.

De term Abendmusiken werd al in het midden van de zeventiende eeuw in de Duitse Hanzestad Lübeck gebruikt.

Het waren orgel- en cantateconcerten waarmee wachtende kooplieden werden vermaakt. De kooplieden wachtten op de opening van de handelsbeurs. De organist van de Marienkirche aldaar, Franz Tunder, was de stimulator. Zijn opvolger Dietrich Buxtehude breidde het initiatief uit tot een destijds zeer bekende concertserie. De grote ]ohann Sebastian Bach had er een voetreis van bijna driehonderd kilometer voor over om Buxtehude te kunnen beluisteren bij de Abendmusiken.

De serie Abendmusiken in Hoorn wordt steeds in de Oosterkerk gehouden. Deze mooie monumentale kerk bezit een fraai Bätz-Witteorgel. Dit orgel staat centraal in de serie Abendmusiken. Tijdens het openingsconcert wordt het instrument bespeeld door Henk Zonneveld uit Hilversum.

Koorervaring

De koormuziek in de serie wordt uitgevoerd door het Collegium Musicum Hornense. Dit projectkoor bestaat uit twintig tot 25 zangers die een ruime koorervaring hebben en beschikken over geschoolde stemmen. Omdat het koor slechts tweemaal repeteert voor het concert, studeren de zangers thuis.

De vrijdagavond voorafgaande aan het concert repeteert het koor in de Oosterkerk. Op de zaterdagmiddag is de generale repetitie met het orkest, waarna het concert plaatsvindt. Dank zij de professionaliteit van de koorleden is het mogelijk volgens dit concept een optreden voor te bereiden en uit te voeren.                      

De instrumentale begeleiding van de koorwerken is in handen van het barokorkest Cappella Horna. Dit ensemble bestaat uit tien tot vijftien musici die professioneel of op hoogamateurniveau zijn geschoold. Vaste kern vormt een strijkersgroep, bestaande uit eerste en tweede violen, eerste en tweede altviolen en een cello, aangevuld met een fagot en een (kist)orgel of klavecimbel. Afhankelijk van het uit te voeren koorwerk kan het ensemble worden uitgebreid met blazers.

Capella Horna repeteert, evenals het koor, tweemaal. Het koor en het orkest staan onder leiding van Harry Toebes uit Hoorn. Hij is tevens dirigent van het vocaal ensemble Religioso uit Hoorn en is organist van de Oosterkerk, waar de Nederlands gereformeerde kerk van Hoorn haar diensten houdt, en van de Nederlands hervormde kerk te Venhuizen.

Programma

Op het programma van het eerste concert in dit seizoen staan twee orgelwerken. Bachs tijdgenoot Georg Böhm schreef een koraalvoorspel over het lied 'Vater unser Himmelreich'. Dat wordt door Van Zonneveld op het historische Bätz-Witteorgel gespeeld. Van Johann Sebastiaan Bach is de indrukwekkende 'Fantasia' in G-Dur, BWV 572 te beluisteren. Voorts wordt van de componist Antonio Lotti het achtstemmige 'Crucifixus' uitgevoerd. Alle stemmen in het koor zijn in dit werk verdubbeld, waardoor een kathedrale klank ontstaat. Bach was een bewonderaar van Lotti en in zijn bibliotheek zijn werken van deze Italiaanse tijdgenoot aangetroffen. Koor, solisten en orkest sluiten het optreden af met de cantate 'Ich elender Menseh, wer wird mich erlösen', BWV 48 van Bach. Deze cantate bevat drie koordelen, naast twee recitatieven en aria's voor alt- en tenorsolist. Dirigent Harry Toebes zal deze cantate kort toelichten. Abendmusiken is steeds van 17.00 tot 18.00 uur. Met dit tijdstip richt de organisatie zich op het winkelende publiek.

Concert: 13-03-2004

Ook bij dit concert:

'Abendmusiken' (recensie)

Abendmusiken in de pers