Recensie

Smetteloze Abendmusiken

Concert Stichting Abendmusiken door Collegium Musicum Hornense, barokorkest Cappella Horna, Hein Hof (orgel), Marjan Smit (sopraan) en Maria den Hertog (alt). Muzikale leiding: Harry Toebes. Bijgewoond op zatedag 29 september in de Oosterkerk te Hoorn.

Het tienjarig jubileumconcert van de Stichting Abendmusiken benadrukte zaterdag zijn positie in de top van het Westfriese muziekleven met als hoofdmoot een cantate van JS Bach. De belang-stelling blijft onverminderd groot voor de barok-klanken. De samenstelling van het repertoire van ieder concert is al tien jaar muziek van een tijdgenoot van Bach, een orgelwerk en een cantate, 's middags voor de zondag, zoals dat ook gebruikelijk was in de 17e eeuw in Lübeck.

Van het openingswerk, "Kyrie eleison" BWV 242, is niet zeker of Back de componist was, maar qua schoonheid van compositie en uitvoering door Cappella Horna een fraai intro. In de 18e en 19e eeuw kende men het woord plagiaat nog niet. Integendeel, een componist was zelfs trots als zijn werk door een ander werd overgeschreven en gebruikt, want dan zou het wel de moeite waard zijn. Zo ook "Sanctus in D" BWV 653 voor volledig dubbelkoor. Een compositie van Johann Kaspar Kerll, die Bach overschreef met slechts een paar veranderingen van achtste naar zestiende noten om de zanglijnen wat vloeiender te laten klinken. De vertolking van Toebes was zeer mooi door zijn opstelling van twee koren en de insterumenten         

nadrukkelijk gescheiden naar de beide koren.

Cantate "Sehet, welch eine Liebe" BWV 64 werd door Bach geschreven voor derde Kerstdag en wijst op alle zegeningen die God ons geeft. Maar het gaat toch om het eeuwige leven in de hemel. De cantate eindigt licht ironisch: "Wereld en zonde, blijf maar lekker achter, goede nach ermee", zou de meest aansluitende vertaling zijn. Een prachtige fugatisch openingskoor met zeer zuivere hoge intervalsprongen door de sopranen, een zeer stabiel continuo van orgel en cello, die de solisten een zekere basis gaven, en een prima begeleidend orkest maakten dat Toebes, koor, orkest en solisten kunnen terugkijken op een smetteloze uitvoering. Sopraan Marjan Smit zong met vioolbegeleiding de aria "Was die Welt in sich hält" en alt Maria den Hertog met hobo d'amore de aria "Von der Welt verlang ich nichts". Beiden ontroerend mooi.

Hein Hof speelde op het Bätz-Witteorgel de koraalbewerking "An Wasserflüßen Babylon" BWV 653, eveneens ademloos beluisterd.. Toebes gunde als dank voor het lange applaus een fraaie herhaling van Sanctus in D als toegift.

WIM MEILOF

Concert: 29-09-2012

Ook bij dit concert:

Abendmusiken bouwt voort op traditie (persbericht)

Jubileumconcert (persbericht)

Abendmusiken in de pers