Recensie

Genieten voor de barokliefhebber

Zeventiende concert in de serie Abendmusiken door het Collegium Musicum Hornense en Capella Horna onder leiding van Harry Toebes op zaterdag 21 juni in de Oosterkerk te Hoorn. Marjon Strijk sopraan, Michiel Meijer bas en Aad van der Hoeven orgel.

Al een aantal jaren mogen de Abendmusiken in de Hoornse Oosterkerk zich in een steeds grotere belangstelling verheugen. De enthousiaste inzet van Harry Toebes en medewerkers, plus de hoge kwaliteit van de uitvoering vormen de basis van veel belangstelling. Cantates van Bach en muziek van zijn, tijdgenoten brachten ook zaterdag veel publiek op de been.

Deze zaterdagmiddag Buxtehude, Gabrieli en Frescobaldi, in koorwerken, en orgelsolo. Als barokliefhebber geniet je al met volle teugen. Aad van der Hoeven liet de brede klankrijkdom van het Witte-Batz orgel horen met Bachs fuga in c-moll. Het prachtige thema van deze fuga in quint en sextsprong, met in het middengedeelte een chromatisch thema, bleef duidelijk volgbaar in de registratie en spel van de organist. Ook de gekoppelde 16' in het pedaal klonk als stem helder en zelfstandig. Het pleno vergde een inzet van alle registers, maar bleef volledig doorzichtig.

Cantate 68 van J.S.Bach, 'Also hat Gott die Welt geliebt', verrtolkt door sopraan, bas, twee hobo's, engelse hoorn, viool cello en continuo, vormde een ontroerend mooi,centraal hoogtepunt van dit concert.

Geschreven voor de tweede Pinksterdag, ontleende Bach de beide aria's uit de tien jaar eerder geschreven 'Jagdcantate', BWV 208, waarschijnlijk door tijdgebrek. De sopraan was sprankelend mooi, en vormde samen met haar cello begeleider een technisch uitstekend duo, maar ook de bas zong een fraaie partij. De hobo's, althobo en fagot vormden een prachtig contrast met de continuo begeleiding en violen, fraai in samenklank.

Het slotkoor met dubbelfuga was niet slechts een zeer mooie afsluiting, maar tevens een uitnodiging voor 27 september, de volgende Abendmusiken.

WIM MEILOF

Concert: 21-06-2008

Abendmusiken in de pers