Recensie

Fraai slotconcert in Oosterkerk

Concert in de serie 'Abendmusiken'door het Collegium Musicum Hornense en Capella Horna, aangevuld met een aantal gastspelers, onder leiding van Harry Toebes. Met medewerking van Hein Hof, orgel en clavecimbel, Marjan Smit, sopraan, Maria den Hertog, alt, Jules Schaap, tenor en Ronald Aijtink, bas. Zij musiceerden zaterdagmiddag onder zeer grote belangstelling in de Oosterkerk.

Voordat het concert begon, werd de stad Hoorn toegezongen, 'Lang zal ze leven' in koraalzetting. De organist Hein Hof speelde meteen hierna het Preludium en fuga in fis-klein, BuxWV 147 van Dietrich Buxtehude. De uitvoering van zaterdag was leuk. Nergens echt frivool, dat zou deze protestantse Duitse muziek ook niet passen, maar wel in een fijne registratie. Net zo toepasselijk was de Cantate BWV 214 'Tönet, Ihr Pauken, erschallet Trompeten' - de verjaardagscantate - van Johann Sebastian Bach. Later zou Bach diverse delen uit deze cantate opnieuw gebruiken in zijn Weinachtsoratorium, dat maakte deze cantate meteen al in het beginkoor heel herken-baar. Opvallend was de goede balans die er in deze opening ontstond tussen de tekst en de inzet van het instrumentarium. Het koor was met name in de eerste strofen bescheiden, mischien op zoek    

naar zijn eigen plaats in dit feestgedruis. In de reprise was de klank zelfverzekerd en stabiel.

De damessolisten zongen hun partijen met verve. De sopraanaria 'Blas die wohlgegriffnen Flöten' kreeg een indringende voordracht. De prestaties van de alt deden hiervoor niet onder. Het aandeel van de tenor is in deze cantate bescheiden. Maar één recitatief, in de zang van de bas zal ongetwijfeld het eerste deel 'Kron und Preis gekrönter Damen' het langs naklinken. Het koor was nog eenmaal te beluisteren in de afsluiting en die klonk als de hele cantate mooi en feestelijk.

De feestelijkheden rond het 650-jarig bestaan van de stad Hoorn vonden hun weerklank in dit concert. Niet alleen in de programmering, maar vooral ook in de kwaliteit van de uitvoering.

REGINA ARBOUW

Concert: 22-09-2007

Ook bij dit concert:

Hoorn650 verjaardagsconcert Abendmusiken in Oosterkerk (persbericht)

Abendmusiken in de pers